Witajcie :)
Jakiś czas temu umieściłyśmy na blogu propozycję Jamiego na danie z makaronem, które znajdziecie tu. Niestety nie udało nam się go wykonać w 30 minut, jak obiecywał kucharz. Nie zniechęciło nas to jednak, do wypróbowania kolejnych przepisów z jego książki. Dzisiaj prezentujemy Wam ciasto z kurczakiem, którego konsystencja jest zaskakująca - może bowiem przypominać trochę zupę. Nam to jednak nie przeszkadza, ponieważ smak tego dania nas zachwycił. Pod chrupiącym, złocistym ciastem francuskim znajdujemy delikatny sos, w którym zatopione są kawałki kurczaka i pieczarek. Jak w przypadku poprzedniego dania, przekroczyłyśmy czas przygotowania, jednakże radość z jedzenia była ogromna.
Przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko" Jamiego Olivera.
Składniki:
Jakiś czas temu umieściłyśmy na blogu propozycję Jamiego na danie z makaronem, które znajdziecie tu. Niestety nie udało nam się go wykonać w 30 minut, jak obiecywał kucharz. Nie zniechęciło nas to jednak, do wypróbowania kolejnych przepisów z jego książki. Dzisiaj prezentujemy Wam ciasto z kurczakiem, którego konsystencja jest zaskakująca - może bowiem przypominać trochę zupę. Nam to jednak nie przeszkadza, ponieważ smak tego dania nas zachwycił. Pod chrupiącym, złocistym ciastem francuskim znajdujemy delikatny sos, w którym zatopione są kawałki kurczaka i pieczarek. Jak w przypadku poprzedniego dania, przekroczyłyśmy czas przygotowania, jednakże radość z jedzenia była ogromna.
Przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko" Jamiego Olivera.
Składniki:
4 piersi z kurczaka (po ok. 180g każda)
kawałek masła
150g pieczarek
1 czubata łyżka mąki + odrobina mąki do posypania blatu
2 łyżeczki musztardy angielskiej (zwykła, ostra musztarda
też może być)
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (18%)
300ml bulionu z kurczaka(może być z kostki rosołowej)
kilka gałązek świeżego tymianku
1/3 gałki muszkatołowej
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski o grubości
około 1 cm. Pokrój pieczarki i dymkę w grube plastry.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy i wrzuć kawałek
masła. Dorzuć kurczaka i smaż go przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodaj
pokrojone pieczarki i dymkę oraz czubatą łyżkę mąki i całość dokładnie
wymieszaj.
3. Dodaj 2 łyżeczki musztardy, czubatą łyżkę śmietany i 300ml
bulionu z kurczaka. Dobrze wymieszaj i dodaj tymianek (same listki) oraz startą
gałkę muszkatołową (ok. ½ łyżeczki), sól i pieprz do smaku*. Całość pozostaw na
kilka minut, na małym ogniu.
*jeśli używasz kostki rosołowej dodaj jedynie pół łyżeczki
soli.
4. Oprósz blat/deskę mąką i rozwiń arkusz ciasta francuskiego.
Ponacinaj je delikatnie w kratkę.
5. Gdy płyn z patelni trochę się zredukuje, przełóż zawartość
patelni do naczynia żaroodpornego nieznacznie mniejszego niż ciasto (nasze ma wymiary 23x23 cm). Przykryj całość ciastem francuskim, upychając je przy brzegach tak jak na zdjęciu. Roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto.
6. Całość piecz w 220ºC przez ok 20 minut (aż ciasto będzie złote).
Nasze oceny:
Basia: Podobnie jak przy wcześniejszym daniu Jamiego okazało się, że nie da się go wykonać w 30 minut. Jednakże całość smakuje wyśmienicie, wyczuć w nim można wiele smaków, a ciasto francuskie jest wisienką na torcie. Polecam. Moja ocena: 9/10.
Julka: Bardzo fajny i prosty przepis na danie z kurczakiem. Super połączenie smakowe, chociaż całość mogłaby mieć bardziej zdecydowany smak. Moja ocena: 9/10.
Niezły przepis ale ja się zawsze boję ciast... A tymianek jest dobry niemal do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować naprawdę, a ciasto kupujemy już gotowe, więc nie ma się czego bać:) Należy je tylko trochę ponacinać przed pieczeniem, żeby za bardzo nie urosło:) Pozdrawiamy
UsuńWygląda naprawdę bardzo apetycznie!'
OdpowiedzUsuńAgatka